Kun je ze tellen?
Er zijn er echt heel erg veel.
De deur gaat vanzelf.



Tokyo, zondag 8 oktober 2017



Foto, video en tekst door Dolf

  • Ik nam de foto hier op zondag.
 

Deze taxi rijdt onder de ringweg rond het centrum van Tokyo door. Kijk maar via de Streetview-link. Dan zie je ook dat het op andere dagen dan zondag op deze plek veel drukker is.

De ringweg is voor de Olympische spelen van 1964 in Tokyo grotendeels boven de grachtengordel gebouwd. Stel je voor dat ze in Groningen een viaduct boven de diepenting zouden aanleggen... (Trouwens in Nederland gooien we dan gewoon grachten dicht; ook geen probleem.)

Er zijn plannen om de ringweg zestig meter onder de grond te stoppen, maar dat gaat qua besluitvorming erg langzaam. Een consortium kwam al met een voorstel in 2009. En het kan nog wel even duren, want ze zijn de weg hier en daar aan het oplappen.

P1230801

Taxi's
In Tokyo rijden veel taxi's. Zo'n 50.000 stuks.

Dit filmpje is gemaakt op zaterdagavond in het uitgaansgebied Roppongi. En er zijn erg veel taxi's. Ik zou ze niet proberen ze tellen...

Op het laatst zie je ook dat de taxichauffeur in Japan de deur bedient. Als passagier hoef je alleen maar uit te stappen. De chauffeur doet de deur vervolgens vanachter het stuur weer dicht. Even wennen, maar erg handig.

Soms stopt er ook een taxi als je op straat loopt en dan doet-ie z'n linkerachterdeur uur vanachter het stuur op afstand open. Kun je zo instappen, als je wilt. Zo proberen ze klanten te krijgen. Gebeurde mij een paar keer in Kyoto, een paar jaar geleden.


Tokyo heeft ook moderne zaken, uiteraard.

Dit is een soort huursysteem voor hele, hele kleine elektrische autootjes. En het elektrische huurfietsenplan is hier ook best goed.

(De foto heb ik uiteraard niet genomen, maar wel 'geregisseerd'.)

P1230900