Roken moet kunnen,
maar zeker niet overal.
Het stoort me niet echt.



Tokyo, donderdag 19 oktober 2017



Foto en tekst door Dolf

In Japan rookt 30% van de mannen en 10% van de vrouwen. En dat zijn de laagste cijfers sinds jaren. Er kan ook nog steeds volop gerookt worden in café's en de meeste restaurants.

Sigaretten zijn verder erg goedkoop. Ze kosten maar zo'n € 4 per pakje. Er is geen sprake van landelijk beleid, al praat men daar nu wel over met de komst van de Olympische Spelen, maar er zijn eerder locale regels.

In de meeste grote steden is roken op straat verboden, al valt het met de handhaving wel mee. De mensen houden zich er meestal wel aan.

Wel zijn er bepaalde sta-rookplekken aangewezen. Daar staan de rokers dan gezellig bij elkaar. Vaak zijn deze plekken dan ook naast of inpandig bij een tabakszaak.

Bepaalde wijken in Tokyo zijn zelfs nog iets verder gegaan. Daar mag je ook niet op rookplekken roken, maar daar zijn speciale rooksecties ingericht. Tja, die wijken van Tokyo zijn rijk en hebben daar het geld voor over. Op de foto hierboven zie je een rookhok van de wijk Shinjuku.

Er zijn trouwens wel steeds meer restaurants met een rookvrij deel. Al wil dat niet altijd zeggen dat er een afscheiding tussen zit. Je zit er dan niet misschien tussen, maar misschien wel naast. :-)

Streetview-link

  • Hier mag je roken.