Van contemplatie
denken, zien, horen, voelen
naar meditatie.



Tokyo, donderdag 26 oktober 2017



Foto en tekst door Dolf

 

Ik bedenk wel eens wat en wil dat dan wel kwijt in een stukkie. Maar er goed over nadenken is in een stad als Tokyo vrij lastig. Overal zijn mensen. Echt overal. Er is geen plek waar geen mensen zijn, of waar geen mensen hoorbaar zijn.

Stilte en rust is in Tokyo onhaalbaar of tenminste onbetaalbaar. Alleen tijdens de kleine uren van de nacht wordt het een beetje rustig. En die uren heb ik nodig om te slapen. Eerder dan elf uur gaan ze hier in huis vaak niet slapen en velen vaak nog later. En de eersten staan al weer rond zes uur op. Dus elk uur is meegenomen.

Gelukkig slaap ik niet slecht, dus m’n nachtrust krijg ik wel. Maar denken of juist absoluut niets doen (dus ook niet denken) is wel erg lastig. Ik vind dat daardoor mijn stukjes eerder wat saai zijn. Het lukt me niet er in te stoppen wat ik in huis heb.

Vooral als ik mijn gedachtenkronkels aan het papier toe wil vertrouwen, dan komt het formuleren precies. En dat is een kwestie van schuren, schaven, grondverf, laten liggen, bijschuren, enzovoort. Dan pas blijkt dat gedachtenkronkels vaak meer inhoud verbergen dan ze eerst lijken te laten zijn.

Zo had ik in mijn verhaal over de verkiezingen wel iets grappigs willen schrijven over de mogelijkheden die regeringen hebben om tegenwoordig bijvoorbeeld verkiezingen te beïnvloeden met het weer. Japan is zo technologisch geavanceerd, dat ze om zeker te zijn van de overwinning, voor een flinke tyfoon hadden gezorgd. Zomaar een gedachtenkronkel.

Dat weersbeïnvloeding mogelijk is, dat weten we. Er is nog geen parade op 1 mei in Moskou geweest die werd verstoord door een regenbui. En ook worden soms Olympische spelen naar verluidt geholpen door het strategisch laten uitregenen van regenwolken.

Maar een tyfoon opwekken en aansturen, zouden ze dat kunnen in Japan? Waarschijnlijk niet.

Maar het zou me niet verbazen dat het Abe niet verkeerd uitkwam dat de verkiezingen in het tyfoonseizoen vielen. Dan heb je in ieder geval een gerede kans op een fijne lage opkomst. Of zou hij daar echt niet bij stilgestaan hebben?

En misschien schrijven bepaalde kranten wel andere weersvoorspellingen dan andere kranten of media dat doen? Ik wil niet achterdochtig zijn, maar bij RTL is het weerbericht toch altijd positiever dan bij de NOS? Komt dat niet door de adverteerders? Zou er dan misschien ergens toch een verband zijn tussen het weer(bericht) en de (opkomst bij) verkiezingen?

Of iemand dat even uit wil zoeken. Dan kan ik lekker de volgende theorie verzinnen, of juist even lekker nergens over denken…

Bonus: Streetview-link

P.S. Bij het in eerste instantie nemen van deze serie foto's had ik niet gezien dat er nog iemand anders aan het mediteren was. Maar gelukkig is-ie maar gedeeltelijk en erg klein in beeld.

P1240154