De hondenluier
is hier een gat in de markt.
Ook honden lekken....



Tokyo, vrijdag 3 november 2017



Foto, video en tekst door Dolf

Afgelopen zaterdagavond was ik in een bouwmarkt. Bouwmarkt heet hier 'ホームセンター'; home center. Ik was op zoek naar een typische Japanse toiletrolhouder als souvenir. Daarbij kun je heel makkelijk de rol verwisselen. Heel handig. En aangezien dat ding in mijn toilet thuis vrij antiek is, ga ik hem waarschijnlijk vervangen. Als ik hem kan kopen uiteraard.

Wat me opviel waren de enorme hoeveelheden hondenluiers in deze bouwmarkt. Er was dan ook een hele grote huisdierenafdeling. Nu kende ik de statistiek dat er in Japan meer honden en katten zijn dan kinderen, en de andere statistiek dat er meer incontinentieluiers voor ouderen worden verkocht dan luiers voor baby’s. Maar van hondenluiers had ik nog niet gehoord.

De luiers zijn speciaal voor de oudere hond. Ja, want ook de honden worden ouder in Japan, net als de Japanners zelf. Werden honden hier in 1985 nog gemiddeld 7,6 jaar oud. Vijftien jaar later in 2003 werden ze gemiddeld vijftien, en dat gemiddelde staat nog steeds. Om te voorkomen dat die oudere honden ‘lekken’ krijgen ze vanaf zeven tot elf jaar een luier.

Hartje Tokyo zie ik weinig honden, maar in de buitenwijken zie ik ze wel degelijk. Alleen heb ik nog geen honden met luiers gezien. Jammer.

P1240332

Shibuya met Halloween
In de bouwmarkt was de toiletrolhouder die ik wilde hebben uitverkocht. Ik ben niet de enige toerist die er één wil kopen, blijkbaar. Dus ging ik met de metro terug naar het centrum. De laatste halte van de metro was Shibuya, dus ik ben maar doorgereden. Ik was net voor sluitingstijd in één van mijn favourite warenhuizen Tokyu Hands en daar hadden ze er nog wel een paar liggen.

Het is eind oktober en het is hier dan tijd om Halloween te vieren. Gechargeerd zou je kunnen zeggen: als een groep buitenlanders verkleed is, zijn ze allemaal anders gekleed, maar Japanners vinden het fijn om als groep allemaal hetzelfde aan te hebben. Uitzonderingen bevestigen uiteraard ook deze regel.

De video hiernaast is dus uit Shibuya, rond de oversteekplaats, van negen tot tien uur ’s avonds. Het spijt me dat de camera twee minuten lang de belichting verprutst. (Blijkbaar heb ik het scherm aangeraakt en sprong-ie op spotmeting.) Ik wilde de opnames wel gebruiken omdat er leuke dingen gebeuren, dus heb ik geprobeerd het iets te corrigeren.

Geniet van de sfeer! Ik vind vooral het subtiele kat-en-muis spel tussen publiek en politie erg leuk. Ze spelen elk hun rol en dat doen ze goed.

Ik had het de afgelopen week erg druk, veel te doen en veel aan m'n hoofd. Dus ik heb wat weinig online gezet. Ik geniet nog volop van de laatste dagen. Zaken online zetten kan uiteraard ook in Nederland.