De straten zijn nat.
Het regent al een tijdje.
Het licht weerspiegeld.



Tokyo, maandag 16 oktober 2017



Foto, video en tekst door Dolf



Het regent hier al een paar dagen, en dat blijft het ook nog wel even. En zoals ik al eerder opmerkte; regen is hier echt een kwestie van aan of uit.

De regen geeft wel mooie beelden bij avondopnamen. Die glimmende straten weerspiegelen altijd heel mooi. Het schijnt dan ook een truc in de filmwereld te zijn om voor avondopnamen de straat nat te maken; dan ziet alles er mooier uit.

Zaterdagavond ben ik verschillende winkels afgeweest, wat hier altijd erg amusant is. Er zijn zoveel mensen te zien, zoveel vreemde producten te ontdekken en zoveel geluiden te horen. Erg leuk, maar ook vermoeiend.

Het iets latere deel van het filmpje is bij mijn slaapplek in de buurt. Daar heb ik in het visrestaurant gegeten. Foto's van het eten aldaar staan op Flickr.


Zondag ben in nog even naar Shibuya geweest. De sfeer daar vind ik een stuk prettiger dan in Ginza. In Ginza, en rond station Tokyo, zie je veel meer toeristen en rijkere Japanners. Dat zijn meestal toch niet de meest normale, gezellige en prettige mensen. Nee, dan is Shibuya wat normaler. En vooral de warenhuizen van Loft, Muji en Tokyu Hands vind ik erg leuk. Allemaal hele mooie aparte dingen.

Het filmpje hiernaast is ook weer van het beroemde Shibuya-kruispunt, maar dan vanachter het glas. Echt een spektakel met al die paraplu's. En ook het oversteken is daardoor niet makkelijker. Maar daardoor wel zo leuk.


In Japan krijg je nog steeds bij elke boodschap die je doet een plastic tasje er om heen. Verder zijn de meeste producten uit zichzelf al dubbel verpakt. Er wordt hier een heleboel afval geproduceerd. Het lijkt wel of het niet op kan.

Tegelijk is Japan ook erg trots op het feit dat ze plastic zo goed recyclen. Maar dat lijkt me niet de oplossing van het afvalprobleem.

Op het filmpje hiernaast zie je hoe je bij winkels en restaurants, vooral de grotere, je paraplu in een plastic hoesje kunt stoppen zodat de winkel niet nat wordt. En als je dan naar buiten komt, dat zie je ook, dan gooi je het hoesje weer weg. Steeds weer is personeel bezig de nieuwe lege hoesjes in het apparaat te doen en de afgedankte hoesjes op te ruimen. Ik vind het echt schrikbarend om te zien hoeveel plastic afval dat oplevert. Maar dan snap je wel hoe ze aan zulke hoge recycle-cijfers kunnen komen. ;-)